PDA

Tam Sürüm Bilgini Göster : Kış yaklaşıyor.. Motorunuzun bakımını yaptınız mı?

SERDAR
02-09-2006 10:10:49, 22:10
Motosikletleri kışa nasıl hazırlamalı? Kış aylarının yaklaşmakta olduğu şu günlerde, motosikletinizin bakımı ile ilgili bazı önemli ve yararlı bilgileri sizlere hatırlatmak istiyoruz.

Ekonomik şartların gittikçe ağırlaştığı bu günlerde yeni bir motosiklet sahibi olmak da zorlaşıyor. Bu sebeple elimizdekini korumak ve bizlere daha uzun kilometreler sürüş zevkini eksiksiz bîr şekilde yaşatmasını sağlamak da, bir o kadar önem taşıyor. Hepinizin kolaylıkla uygulayabileceğinî düşündüğümüz bazı önemli bakım uygulamalarını aşağıdaki satıerlarda okuyacaksınız. Antifriz Eğer motosikletinizi kış ayları boyunca kullanıyorsanız, su soğutmalı makineler için hayati önem taşıyan konuların başında antifriz gelmektedir. Antifriz, makinenizi soğuk havalarda don yapma tehlikesinden koıuyacağı gibi, devri daim bölgelerinde yağlamayı da sağlayacak ve makinenin sağlıklı çalışmasında etkin bir rol oynayacaktır. Lastikler Lastikler her türlü yol şartında mutlaka sağlıklı olmalıdır. İki teker üzerinde seyahat ettiğinizi hiçbir zaman unutmayın. Lastiklerinizin yeni dişlerinin aşınmamış olması, uzun süre beklemekten sertleşmemiş olması hayati önem taşımaktadır. Lastikler sadece motosikletinizi değil sizi de taşımaktadır bu yüzden sizin can güvenliğiniz için en önemii faktördür. Akü Akü motosikletinizin kalbi gibidir. Akünüzün sadece çalışıyor olması yeterli değildir, aynı zamanda randımanlı bir biçimde çalışması gerekmektedir. Kış şartlarını randımanı düşük bir aküyü bozabilir. Bu da şarj ünitesine zarar verebilir.

Yürüyen aksam Motosikletin yürüyen aksamı oldukça önemlidir. Arka bölgede yapılması gereken, motosikletin kat ettiği kilometreye bağlı olarak belli aralıklarla salıncak, mafsallarının yağlanmasıdır çünkü kışın maruz kalınan su ve nem salıncak rulmanlarının paslanmısına jol açabilir. Bu işlem salıncakların sağlıklı çalışmasına yardımcı olur ve motosikletin dengeli bir sürüş göstermesini sağlar. Buna bağlı olarak da viraj kabiliyetinizi kaybetmezsiniz ve daha güvenli bir sürüş sağlarsınız. Jikle sağlıkğlı çalışmalıdır yoksa soğuk havalarda motoru ilk çalıştırma sizi hayatınızdan bezdirebilir. Zincir tahrikli motorlarda kış ayları boyunca sürekli yağmur ve çamura maruz kalan zincirinizin çok iyi bakılması ve korunması gerekmektedir. Yapılacak işlem çok basittir ve hiç ihmale gelmez. Piyasadan kolaylıkla elde edebileceğiniz zincir spreyleri etkin koruma sağlamaktadır. Tavsiyemiz her beş yüz kilometrede zincirinizi yağlamanızdır. Egzoz Bir diğer önemli konu egzoz sağlığıdır. Genellikle egzoz çürümelerine hatalı kullanım neden olmaktadır. Motorunuzu çalıştırdıktan sonra, makine tam ısınmadan durdurur sanız egzoz içerisinde oluşan buhar soğuvarak suya dönüşecek ve egzozun çabucak çürümesine yol aça çaktır. Bunu engellemek için yapmanız gereken çok basit; makineniz ısınmadan motoru durdurmayın.

Elektrik aksamı Motosikletin elektrik aksamının önemini anlatmaya gerek yok. Elektrik kablolarını mümkün olduğunca kirden tozdan korumak ve soketleri de anti-korozyon spreyleri kullanarak koruma altını almak arıza ihtimalim minimum düzeye indirecektir.
Yağ değişimi En önemli maddeyi en sona bıraktık. Hepimizin bildiği ama mutlaka hatırlatmak zorunda olduğumuz konu tabii ki motosikletinizin, kilometresi geçmeden, üretici firmanın ya da ustanızın tavsiye ettiği şekilde yağının değiştirilmesidir.
Kışın kullanmayacaksanız Eğer motosikletinizi kış ayları boyunca kullanmıyorsanız, yaz sonunda kilitleyip gitmek ve onu kaderine terk etmek de bir sonraki yaz sezonunda başınızı ağrıtacak sorunlara zemin hazırlayacaktır. Bu sorunlarla karşılaşmamak için yapılması gereken kolay uygulamalar şunlardır: Akünüzü sökün ve oda sıcaklığında saklayın Benzin deponuzu doldurun ve benzin musluğunu off konumuna getirin. Motosikletinizi yere dik konumda bırakın ve lastiklerini yerden kesin. Böylelikle hem motor yağının sadece bir tarafta birikmesini engellemiş, hem de bütün bir kış boyunca lastiğin aynı noktasına ağırlığın binmesini kesmiş olacaksınız. Bujilerinizi sökün. Birkaç damla yağı silindirden içeri uygulayın ve motoru marşla birkaç kez çevirin Metal akşamları paslanma tehlikesinden korumak İçin, ince bir film şeridi oluşturacak şekilde yağ sûrun Aynı şekilde zinciri de yağlı bırakın. Salıncak mafsallarım da yağlayın. Sele ve çanta gibi deri ve suni deriden yapılmış kısımları da vazelin tarzı yumuşatıcılarla koruma altına alın. Elektrik kablolarını temizleyin sökelleri de anti korozyon spreyleri ile temizleyin. Motosikletinizin üzerini örtün ve mümkünse, örtünüzün altından sıkıca bağlayın. Unutmayın soğuk kış günlerinde kediler yumuşak selenize sizden daha çok İlgi göstereceklerdir. Zaman zaman da sivri tırnaklarını selenizde bilemek İsteyeceklerdir. Hepinize keyifli ve güvenli sürüşler dileğiyle...

(Alıntıdır)

ALBATROS-FB
04-09-2006 1:14:58, 13:14
Kardeşim alıntı malıntı bulup eklemişsin eline sağlık bide akü şarj makinesi mutlaka alın derim fyatı 100 dolar cıvarında bi kış boyu akünüzü sağlam tutmaya yarar

delipoyraz
04-09-2006 6:55:10, 18:55
motorlar şimdi bebek gibi ilgi bekliyor... aman dikkat!!! veda öncesi ruhlarını okşamayı unutmayın:icon_wink: :icon_wink: :icon_wink:

Nihat
20-09-2006 1:53:05, 13:53
veda öncesi ruhlarını okşamayı unutmayınYa böyle duygusal baskılar yapmayın bana. Ne vedası? Kar hariç binicez motorlarımıza inşallah. Yok veda meda!

Jasmine
20-09-2006 11:01:54, 23:01
Pekala diyelim ki en soğuk kış günlerinde motor evimizin içinde yani akü de dolayısıyle gerçek oda sıcaklığın da :P o zamanda aküyü sökmek gerekir mi birde ben akü sökmeyi falan bilmiyorum geçen baharda evden servis alıp bakımını yapmıştı aküyü falan hallettiler öyle kullandım. bu kış ne yapıcam tam bilemiyorum.

kadir özen
04-11-2006 12:44:26, 12:44
Arkadaşlar akü her zaman sıcağı sever o yüzden motorunuz eğer açık otopark veya kapalı olsun motorunuzu kullanmıyorsanız sökebilirsiniz yada 2 günde bir kez 5dakika çalıştırmanız yeterli olacaktır.İYİ GÜNLER DİLERİM.:icon_bounce:

Deus ex Machina
04-11-2006 1:18:39, 13:18
200 km sonra motoru 4000 bakımına sokucam, eve getirip aküyü çıkarıp kış uykusuna yatırsam herhalde eksik birşey yapmış olmam:icon_confused:

Motosiklet ve Kış…

Motosikletlerimizden uzun süre problemsiz olarak faydalanabilmek için periyodik bakımların öneminden bahsetmiştim. Bu ay yine en az periyodik bakımlar kadar önemli bir başka konudan bahsedeceğim. Kış geldiğinde motosikletlerimizi ne yapacağız ? Bazılarımız yaz –kış ayrımı yapmadan motosikletlerini kullanmaya devam ederken bazılarımızın motosikletlerini kışın çeşitli yerlerde depoladığını, beklettiğini biliyorum (bir arkadaşımınki evinin içinde). Çoğunlukla ticari amaçla kullanılan motosikletleri yaz-kış yollarda görüyorum. Sadece sezonda kullanılan ve kışın bir yere park edilip yeniden sıcak havaların gelmesini bekleyen motosikletlerde sezon geldiğinde bazı sıkıntılar yaşandığı da pek çoğumuz tarafından yaşanmış bir durumdur. Evet, mekanik olarak benzer özellikleri olsa da otomobiller ve motosikletler farklıdır. Otomobillerde dahi uzun süre kullanılmama durumunda alınması gereken tedbirler varken motosiklette bunun çok daha önemli olduğu açıktır.

Öncelikle kış şartlarında kullanılan motosikletlerle ilgili bazı hatırlatmaları yapmakta fayda var. Bildiğiniz gibi kışın kar temizliğinde kullanılan tuz tüm makinalar için son derece zararlı korrozif bir maddedir. Bu nedenle bu şartlarda kullanılan motosikletlerin kullanım sonrasında soğuk su ile yıkanarak tuzunun temizlenmesi gerekir. (Dikkat: Sıcak su tuzun reaksiyonunu hızlandırır ve etkisini arttırır.) Daha sonra motosikleti kurulayıp boyalı yerlerini cilalamak boyadaki olumsuz etkileri de ortadan kaldıracaktır. Krom yerlere (gidon, cantlar, v.s.) koruyucu yağ sıkmak bu bölümlerin korozyon riskini azaltacaktır. Ancak bu korucu yağın kesinlikle fren disklerine bulaşmamasına dikkat etmek gerekmektedir. Öte yandan fren levyelerine ve egzost üzerine de herhangi bir koruyucu yağ sıkmayınız.

Eğer motosikletimizi uzun bir süre kullanmayacaksak ve sezon geldiğinde problemsiz bir şekilde aracımızı çalıştırmak istiyorsak aşağıdaki bazı hayati tedbirleri almakta fayda var.

• Depolama öncesi motor yağının değiştirilmesinde fayda var. Motor yağının bir görevi de motor elemanlarında korozyonu önlemektir. Bu sebeple yağa eklenen korozyon önleyici katkılar zamanla özelliğini kaybetmektedir. Eğer motor yağı bekleme süresinde özelliğini yitirirse parçaları korozyona karşı yeterince koruyamaz. Eğer bekleme sürasi 6 ayı geçerse motor yağı yeniden değiştirilmelidir.

• Soğutma sisteminde %50 oranında antifiriz olduğundan emin olun. Motorların malzemesine uygun antifiriz kullanılmalıdır. Örneğin alüminyum motor bloğu için buna uygun antifiriz kullanılmalıdır. Yanlış veya kalitesiz antifiriz kullanımı soğutma kanallarına zarar verir.

• Depodaki yakıtı tamamen boşaltın. Bu iş için piyasadan temin edilecek bir sifon kullanılabilir. Bazı motosiklet motorları yakıta çok hassatırlar ve beklemiş yakıt bu motorlarda ilk çalıştırmada özellikle buji ile ilgili ateşleme sorunu ortaya çıkarır.

• Karbüratörlü motorlarda karbüratörde kalan yakıtı boşaltarak ayar vidaları ve kanallarda tortu birikimini önleyin.

• Mümkünse depo içersine paslanmayı önlemek amacıyla ince bir yağ püskürtün ve depo kapağını kapatın.

• Silindirlerde paslanmayı önlemek için bujileri sökerek silindirlere bir yemek kaşığı kadar motor yağı döküp buji deliklerini bir bezle kapatın. Bu yağın silindirlere yayılması için birkaç defa marşa basılmalıdır.

• Akü sökülmelidir ve ayda bir defa şarj edilmesinde fayda vardır.

• Motosikletin boyalı ve krom kısımları koruyucu yağ ile yağlanmalıdır.

• Tahrik zinciri yağlanmalı ve lastikler belirtilen değere şişirilmelidir.

• Pek çok motorun açık otoparklarda kış boyu bekletildiği düşünülürse üstünün örtülmesi son derece faydalı olacaktır.

Sezon başladığında motosiklete binmeye kaldığımız yerden keyifle devam etmek için bu basit tedbirleri almakta fayda var. Aslında her kullanıcı kitabında motoru saklama ile ilgili bilgiler verilmektedir. Biraz dikkat ve tedbirle sezona hızlı bir başlangıç yapabiliriz. Keyifli bir kış geçirmenizi ve topladığınız enerji ile sezona iyi bir başlangıç yapmanızı dilerim.

Keyifli sürüşler.

Mehmet Tamer

vedatkaya
04-11-2006 4:29:12, 16:29
ben orta sehbaya aldım öntekerin altına tahta koydum..
aküyü söktüm..
motorun örtüsünü örttüm kediler girmesin diye
iple sardım öööyle bekliyo nisanı aynı..:)

aksu
04-11-2006 5:00:00, 17:00
Benim motor kapalı alanda durduğu için pek problem olmuyor. Hatta üzerini de kullanılmış battaniyeler ile sıkıca kapatıyorum. Bugün yarın da lastik havalarını biraz indirip tahtadan orta sehpa yapıp üzerine çıkarayım, lastiklerin altlarına gelen kısıma da kalas koyarak beton ile temasını keseyim diye düşünüyorum. 10 - 15 günde bir de havanın kuruluğuna göre motoru çalıştırıp 3-5 km. dolaşıp geri aynı şekilde yerine çekmeyi planlıyorum. Tamamen kış uykusuna yatırmak istemiyorum çünkü o da ayrı bir iş. Düşünsene aralık ayı bir gün hava cam gibi güneş yakıyo canın motora bir bakayım dedi. O zaman binip bir iki tur atamamak motosiklet sevdalısı birine çok zor gelir yani. Tabii ki yatan motor için ne yapılması lazımsa asgarisini yapmak muhakkak çok önemli. Arkadaşımızın yazdıkları da bilgilendirici ve uyarı bilgiler ayrıca teşekkür ederim. Burada ben kendi yapacağım uygulamayı yazdım, yoksa diğer önerilere uymayın veya ben karşıyım anlamında değil.