PDA

Tam Sürüm Bilgini Göster : Fotoğraf Makinesi ve Ayarlar, Filtreler

Giray
10-10-2006 4:23:25, 16:23
Bende güzel bir dijital makine alıp kaliteli fotoğraf çekmek istiyorum.
Fakat kalite yüksek çözünürlüklü (8mp gibi) güzel bir makineyi aşağı yukarı kaç paraya almalıyım?
Almayı düşündüğüm makinede ne gibi özellikler olmalı?
Nomad 'ın kullandım dediği filtre vs. nedir? nasıl kullanıllır? çeşitleri varmıdır?

bu konularda bilgisi olan arkadaşların yardımını rica ediyorum.

NOMAD
10-10-2006 5:32:06, 17:32
Selamlar.Öncelikle megapixel olayına takılma.Compact makinalar dediğimiz mesela canon a90 yada sony cycbershot serileri iyi markaları masus diyorumki dediklerimi anlayın diye.Bunların üstünde 12 megapixel 8 megapixel yazar ama bu gerçekleri yansıtmaz aslında bir oranda yansıtır ama bir poster yada daha 20cm e 30 cmlik bir baskı aldıgınızda cidden karalenmeleri görürsünüz oysaki 12 megapixel demek poster boyutunda karelenme olmadan kalite elde etmek demektir.Bu kaliteyi neden elde edemeyiz çünkü eskiden fotograf makinlarında film vardı şimdi ise ccd dediğimiz ışıga duyarlı hücreler var.Bu ccdlerin boyutları ne kadar büyük olursa odenle net ve poster boyutunda fotograflar çekebiliriz.Ne yazıkki piyasadaki compact makinaların ccdsi cep telefonları kameralarınkinden az biraz daha büyüktür.Ciddi profosyonel çekimler yapmak istiyorsanuz ccdsi büyük olan nikon digital slr yada canon digital slr gibi profosyonel objektifleri değiştirilebilir makinalar almanız gerek.Bu makinların ama esas özelliği tabikide ccdleri değildir önlerine takılan koca lensleridir.Oysaki kompakt makinalarda lens parmagınız kadardır ve bunla ne kadar net ve kaliteli fotograf çekebilirsiniz siz düşünün.Bir objektifin fiyatı 300 erodan başlar 9000 eroya kadar gider.Filtreler ise profosyonel fotografçının en büyük dostudur tripoddan sonra.Filtrelerle inanılmaz ışık oyunları renk oyunları yapabilrisiniz.Ama tripod herşeyden daha önemlidir net bir fotograf çekmek için tripoda baglamanızlazım makinayı en ufak titreme bulanık bir görüntü orataya koyar.umarım yeterli bilgi verebilmişimdir dilersen bana takıl bir kaç zaman.Çok hoşuna gidicek bir hobi.Ben motoru sadece bana fotograf çekmemde rahatlık sagladıgı için kullanıyorum çünkü öyle yerlere gidiyorumki arazi aracımla dahi giremiyorum hemde motorla daha ekonomik bir yolculuk yapıp bir yerde daha fazla yer görüp zaman geçirebiliyorsunuz.

hakanacan
10-10-2006 6:00:35, 18:00
selam bende düşünüyorum yaza iyi makına almayı
nikon d70s nasıl?
şu anda canon kullanıyorum
oda yarı prof.
ama iyi bişi almak istiyorum

locco
10-10-2006 6:03:23, 18:03
peki nomad ben bu kadar kaliteli fotolar cekmek istemiyorum.normal bir foto makinesine sahip olmak istiyorum
1-kaç mp olmalı?
2-ve belli bir marka varmı edinilecek?

bunların dısında lcd ekranının buyuklugu ve optik zooomu olup olmaması,şarj edilebilir olup olmaması ve hafzıa kartının buyuklıugu birer etken.bunlar sıradan bir kullanıcının da yarar açısındna bakıp karşılaştırabileceği şeyler.ama ben kaliteli fakat tamamen amatör foto ceken bir dijital makine istiyorum

bunun için orneğin 5mp ve 6x dijital zoom ii bir ölçümüdür?

NOMAD
10-10-2006 6:18:28, 18:18
digital zoom önemli değil.Neden dersen bilgisayar senin yerine zaten zoom yapar mühim olan optik zoom optik zoomu 6x olan makinalarda genelde 600 erodan başlar.Sana önericeğim makina canon powershot serisidir veyahut nikon coolpix serisidir 8800 mesela tam senlik.Megapixel önemli değil zaten hepsi 5mp üstünde makinalar.
Nikon d70s alırsan başkabir fotograf makinası almana gerek kalmaz ömrü billah.Lens e yatırım yaparsın çünkü d70s cidden filmli makinalar gibi kaliteli çekim yapıyor.Ama diyorsan ben filmli makinalardan bile iyi çekicem ozaman nikon d2x var d200 var ama onlarda çok pahalı profosyonel işi o makinayı aldıysan ekmeğinide fotograftan kazanıyorsundur.Mesela d2x üstünde gps bile var :)

locco
10-10-2006 6:21:37, 18:21
cevap için tesekkürler

hakanacan
10-10-2006 7:33:34, 19:33
eyvallah kardeş
bilgiler için

Giray
11-10-2006 12:38:57, 00:38
Ne yazıkki piyasadaki compact makinaların ccdsi cep telefonları kameralarınkinden az biraz daha büyüktür.Ciddi profosyonel çekimler yapmak istiyorsanuz ccdsi büyük olan nikon digital slr yada canon digital slr gibi profosyonel objektifleri değiştirilebilir makinalar almanız gerek.Bu makinların ama esas özelliği tabikide ccdleri değildir önlerine takılan koca lensleridir.Oysaki kompakt makinalarda lens parmagınız kadardır ve bunla ne kadar net ve kaliteli fotograf çekebilirsiniz siz düşünün.

yani lens kısmı çıkabilen, istenen özellikte lens takılabilen bir makina buldugumu varsayalım. Bu x marka makinenin ccd sinin büyüklüğüne bakıp alınabilirmi?
ccd ne kadardan büyük olmali ki iyi diyebilelim?
filtre denilen şey lenslerin önüne mi takılıyor?
diyelimki nikkon marka bir makinede karar kıldım. üzerindeki standart lensi istemeyip yerine farkını vererek zoomlu ve yakınlaştırmalı bir başka mercek alabilirmiyim?

çok sordum uzun oldu. umarım cvp verebilirsin.
teşekkürler

NOMAD
11-10-2006 10:26:53, 10:26
Tabikide alabilirsin zaten digital slrlerin hepsinin ccdleri yeteri kadar büyüktür daha büyük ccd istiyorsan hasselbard marka makina alman lazım o makinanın lenssiz fiyatı 23000 ero :) araba parası anlıyacagın.Nikon d50 alabilirsin zoom olarakda 18 200 vr lens alırsın ömrün boyunca sana yeter.

SANLI
11-10-2006 12:29:17, 12:29
vaayy vaayy güzel bir topik bende severim fotograf çekmeyi teşekkürler bilgiler için tazelenmiş oldu bi ara acayip takmıştım kafama internette çok araştırıp öğrenmiştim optik zoom digital zoom lens mercek vs. teşekkürler NOMAD sen galiba bu işte çalışıyorsun.

NOMAD
11-10-2006 12:40:05, 12:40
Çalışmıyorum profosyonel olarak ama amatör olarak satış yaptıgım oluyor dayımın vasıtasıyla.Dayım profosyonel fotografçıdır ve kitapları vardır.Ben işin para kazanma kısmını sevmiyorum çünkü o zaman bir zorunluluk oluyor eylenceden çıkıyor iş haline geliyor.AMa şu sıralar satmayıda düşünmüyor değilim daha büyük bir motor almak istiyorum çünkü capanord gibi çünkü bizim er5 le biraz yorucu oluyor çok uzun yolculuk titreşim yüzünden 200 kmde bir durmak icap ediyor.Motora kötü demiyorum motor inanılmaz taş gibi bir kere bile mekanik arıza vermedi ama o titreşim yokmu :) böbrek taşını döktürür adama.Neyse en azından hamile bırakmıyor :)